KING® ROAT Red Delicious

 

Pochodzenie:

King® Roat Red Delicious jest mutantem odkrytym w Lagundo niedaleko Merano w Południowym Tyrolu ze względu na bardzo intensywny kolor owoców.

Drzewo:

Jest typowym pół-spurem, o sile wzrostu porównywalnej do Early Red One Erovan. Odmiana ta dzięki silniejszemu wzrostowi może być sadzona na podkładkach karłowych.

Kwitnienie i zapylanie:

Kwitnie stosunkowo wcześnie. Dobrymi zapylaczami są: Profesor Sprenger, Evereste, Idared, Gala, Golden Delicious.

Owoce:

Kształt owocu jest wydłużony i symetryczny. Charakteryzuje się intensywnie błyszczącym ciemnoczerwonym rumieńcem, który pokrywa całą powierzchnię owocu. Atrakcyjny kształt i kolor dają King Roat Red Delicious niezwykle elegancki wygląd. Owoce mogą być zbierane równocześnie.

Owocowanie:

Owoce wybarwiają się kilka tygodni wcześniej niż u odmiany wyjściowej. Bardzo dobre wybarwianie owoców w obrębie całej korony drzewa i tym samym duży uzysk w sortowaniu owoców klasy ekstra.  

Smak:

King® Roat Red Delicious posiada charakterystyczny smak wyróżniający go z grupy Red Delicious.

Termin zbioru:

Koniec września, początek października. W warunkach Południowego Tyrolu zbiór jabłek tej odmiany rozpoczyna się kilka dni po rozpoczęciu zbiorów odmiany ‘Golden Delicious’.

Przechowywanie:

Długość okresu przechowywania podobna do innych sportów z grupy Red Delicious. King® Roat Red Delicious w chłodni zwykłej można przechowywać do początku lutego, a w KA do końca czerwca.

Więcej informacji na stronie www.kingroat.pl